Translate

torsdag den 14. august 2014

Turisttid

Fra tirsdag til lørdag i Amsterdam, Hollands hyggelige hovedstad. Bilen var pakket og afsted det gik!

Undervejs på et tidspunkt igennem Tyskland opdagede vi, at vores GPS ikke dækkede Holland. Pyt da, vi kunne jo sagtens finde til Amsterdam via skilte og så hoppede co-driveren (læs: mig) ud af bilen på et tilfældigt gadehjørne og dansede over til en turistshop for at få fingre i et kort over byen...

Og så afsted mod hotel Mozart. Det viste sig et blive en lidt for spændende tur gennem byens centrum. En ting er små, smalle stræder, ensrettede veje, kanaler overalt som selvsagt forhindrer biler i at passere, sporvogne, fodgængere i massevis og andre biler at tage hensyn til naturligvis, men så er der cyklisterne! De har fuldstændigt indtaget byen i værste anarkistiske stil! De er overalt! På gaden, fortov, mod ensretning det spiller ingen rolle, for byen er til for cyklisterne og alle andre trafikanter må bare vige - wooow, man skulle lige have øjnene med sig!

Næste gang jeg hører folk omtale København som en cykelby, så må de flette næbbet! Her er et parkeringshus i 4 etager med plads til omkring 2500 cykler. Bum!
Hotellet havde heldigvis en fin ordning, hvor vi ved ankomst fik afhentet bilen og leveret den igen på det aftalte tidspunkt 4 dage senere. Så behøvede vi ikke spekulere på øsen, mens vi var der.

Vi fik først og fremmest slidt gevaldigt på vores gåben, for vi vadede rundt i byen fra tidlig morgen, mens byen langsomt vågnede og inden alle de andre turister fik øjne.

Lige ude foran hotellet - et kig til højre

Lige ude foran hotellet - et kig til venstre

Anne Franks hus ville vi gerne have besøgt, da vi boede rimelig tæt ved det, men selv en halv time før åbningstid stod der en uoverskuelig mængde mennesker i kø. Livet er for kort til at stå i så gevaldig en kø, blev vi enige om og tog i stedet på Torturmuseum.

En af dagene tog vi på kanalrundfart, hvor vi fik set hele byen fra en lidt anden vinkel krydret med historiefortælling på både engelsk, spansk og tysk.

En tur på marked og shopping i diverse butikker blev der selvsagt også tid til og jeg var ikke skuffet over mit rov med hensyn til neglelak ;-) Derudover blev der købt nogle gaver med hjem og en lækker bluse fra en speciel lille tøjbutik.

Spisesteder var der i hobetal. Vi forsøgte at undgå de værste turist-helvede-resturanter, som ellers lå på stribe i en tætpakket gade tæt ved hotellet - hver med egen ansat til at hive folk ind fra gaden "Hello, where are you from?!" Jeg får altid lyst til at råbe "China" til dem!
Tulipaner på dåse er bragt med hjem. De skal bare gro i dåsen (se herunder)

Det er vel nærmest obligatorisk at gå en tur i Red Light District, når man er i Amsterdam, hvilket vi gjorde både ved højlys dag, hvor bordellernes ruder er tomme, men også en aften efter solnedgang på vej hjem fra aftensmaden.

Spøjst! Jeg havde nok forventet nogle slidte, afdankede damer, men det var en noget anden standard at dømme udfra udseendet - de var virkelig flotte! Og meget sært at opleve, at det nærmest var os som forbipasserende der var udstillet fremfor de halvnøgne kvinder i vinduerne, som ugenerte kiggede direkte på alle. Det var en god oplevelse at gå i gaderne. Der var godt med liv og en vældig god og festlig stemning.

Så er der tilbage at nævne hashtågerne, som man uvægerligt går igennem rundt omkring i byen. Specielt når man passerer diverse coffee shops. Lugten er umiskendelig og det er bare sjovt at opleve, at noget som vi er vant til er forbudt, praktiseres uden filter på åben gade.

Vindue i en af de utallige butikker, hvor du kunne købe alt muligt grej indenfor hash og sex

En meget lidt fordomsfuld by. Vores oplevelser med hollændere er, at de er usnobbede, åbne og meget hjælpsomme og imødekommende. Vi kunne rigtig godt lide at være i byen og vil gerne dertil igen! Der er først og fremmest enormt hyggeligt især i kanalgaderne, hvor husene minder en del om Nyhavn, som bare fortsætter gade op og gade ned. Stemningen er afslappet og rolig (på trods af psykopat-cyklister). Kort sagt; alt det København gerne vil være!

En af de hyggelige kanalgader by night

En flydende kinesisk restaurant

Den sidste mølle i byen

En genopførsel af et handelsskib fra 1600-talletIngen kommentarer:

Send en kommentar